Lev et godt liv med myomer

Lev et godt liv med myomer
december 17, 2015 andersson

Med tanke på at cirka 40 % av alle kvinner mellom 35 og 55 år har disse muskelknutene på livmoren1 som kalles myomer, er det altfor mange som utsetter å oppsøke lege. En undersøkelse viser at mange rett og slett har lært seg å takle vanskelige symptomer.2

Kraftig menstruasjon

Kraftig mens er et av de vanligste symptomene på myomer og kan hindre deg i å leve et godt liv. Noen har så store problemer med blødninger at de må bytte tampong hver halvtime og/eller bruke doble bind. Mange må ta fri fra jobben og takke nei til sosiale tilstelninger. Det finnes mange måter å forhindre generende lekkasje, men å bare ”holde ut” med kraftige blødninger er ikke løsningen. Dersom blødningene ikke behandles, kan myomene vokse og bli større. Blodtapet hver måned kan føre til at du får blodmangel. Det hjelper å ta jerntilskudd, men det løser ikke det egentlige problemet – blødningen.

Dessverre er kraftige menstruasjoner ikke det eneste symptomet på myomer. Du kan også få smertefulle menstruasjoner, verk i korsryggen, øm mage og smerter når du har sex. Noen kvinner holder ut med krampene og verkingen og lindrer med smertestillende tabletter når det blir altfor ille. Men igjen – dette er bare for å behandle symptomene og ikke selve årsaken. Ingen skal behøve å holde ut med smerter og måtte ta smertestillende hver måned. Dette er absolutt noe du bør diskutere med legen din.

På grunn av trykket fra myomene i underlivet, kan de også gjøre at du må tisse ofte. Noen kvinner har stadige plager på grunn av dette, for ikke å snakke om uroen rundt å alltid måtte ha et toalett i nærheten. Mange blir så vant med det at de ikke tenker på hvilken byrde det har blitt.

”Ingen skal behøve å holde ut med smerter og å måtte ta smertestillende tabletter”

Kontakt legen din for å få hjelp

Alle forandringer i mens eller toalettvaner skal alltid utredes, slik at andre alvorlige sykdommer kan avkreftes. Myomene kan også påvirke din mulighet til å få barn. Dersom du har myomer, kan det være vanskeligere å bli gravid, og sannsynligheten for komplikasjoner under svangerskapet er større3 . Dersom du planlegger å bli gravid med det første, er det enda en grunn til å snakke med legen din.

Flere behandlinger å velge blant enn noensinne

Mulighetene for å behandle myomer er i dag flere enn noensinne, fra operasjon til tabletter som krymper myomene og reduserer blødningen. Det handler bare om å finne den behandlingen som er best for deg. Det er altså ingen grunn til å ”holde ut” med problemene – nå finnes det mulighet for gode løsninger!

Bestill tid hos legen din i dag og få tilbake livet ditt!

1.  Tropeano G, Amoroso S, Scambia G. Hum. Reprod. Uppdat. (2008) 14 (3): 259-274

2. The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. Oktober 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.

3. Fibroids and reproductive outcomes: a systematic literature review from conception to delivery. Klatsky PC1, Tran ND, Caughey AB, Fujimoto VY. Am J Obstet Gynecol. 2008 Apr;198(4):357-66. doi: 10.1016/j.ajog.2007.12.039.

Send this to friend