Snakk om myomer

Snakk om myomer
december 18, 2015 andersson

Er det vanskelig å snakke om myomer med personer du ikke kjenner? Du er i så fall i godt selskap. De fleste av oss blir sjenerte ved tanker på å snakke om intime ting med fremmede personer.

I en undersøkelse som er publisert i Journal of Women’s Health1 , ble det konstatert at mange kvinner utsetter å oppsøke lege i flere år. Det er urovekkende mange som holder ut med symptomer som kraftige eller smertefulle menstruasjoner, forstoppelse, oppsvulming, smerter ved sex og stadig tissetrang. Kontakt lege dersom du mistenker at du har myomer. I tillegg til at det er viktig å avkrefte andre problemer (forandret menstruasjon og forandrede toalettvaner skal alltid utredes), så har det aldri vært enklere å behandle myomer.

Gode tips før legebesøket

1. Skriv dagbok

Fortell legen din så mye som mulig om menstruasjonene dine. Skriv opp hvordan kroppen forandres og hvordan du påvirkes av forandringene i løpet av en måned. Noter symptomene i en dagbok eller last ned noen av de appene som finnes for å notere symptomer. Du bør skrive om blødningen er kraftig, hvor lenge den varer, dato for siste mens, pluss andre symptomer som oppsvulming, ømhet i buken, forandrede toalettvaner, samt ditt energinivå og humør. Jo mer informasjon legen din får om hvordan du har det og hvordan du påvirkes av plagene, desto lettere er det for legen å stille en diagnose.

2. Lær deg gjerne ordene

Det kan være lurt å kjenne noen av de medisinske termene som legen bruker ved undersøkelsen. Det kan være ord som for eksempel menoragi (kraftige blødninger), koagel (klumper i blodet), urineringsfrekvens (hvor ofte du tisser), bekkensmerter (underlivssmerter) og oppsvulming (når jeansen strammer som om du er gravid).

3. Gjør din egen etterforskning

Legene er vant til at pasientene kommer til dem med fakta de har funnet på internett. Du behøver kanskje ikke komme med favnen full av forskningsdata, men noen sider fra et pålitelig nettsted, eller en brosjyre om myomer, kan være et bra utgangspunkt for samtalen.

4. Få en oversikt over alternativene

Myomer kan behandles med legemidler eller med ulike operasjonsmetoder.

Les mer om de ulike behandlingsalternativene her: myomguiden.no/behandling-av-myomer

5. Få en andre uttalelse

Kontakt en annen lege dersom den første ikke kan hjelpe deg. Myomer er kanskje ikke en livstruende tilstand, men sykdommen har stor innvirkning på kvinners liv – både fysisk og psykisk. Bestill derfor tid hos en annen lege for å få en andre uttalelse, og ikke gi opp før du har funnet riktig behandling.

1. The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Elizabeth A. Stewart, Wanda K. Nicholson, Linda Bradley, and Bijan J. Borah. Journal of Women’s Health. Oktober 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.

Send this to friend